Willkommen beim 

Orchester ANIMA!

 

HOME

Orchester

Besetzung

Repertoire

Vorhaben

Chronik/ 
Fotogalerie

Kontakt

Links

Резюме на
Български

за BG: сайт
на Български


 

Добре дошли на страницата на Камерния оркестър на варненските учители "Anima".  

През настоящата 2006 г. Камерен оркестър „Анима” чества своя 25 годишен юбилей!

Тук можете да намерите кратка информация

за предстоящи наши изяви и участия,  

за историята на състава,

за репертоар и солисти,  

за нашите координати.  

 

- за повече информация: www.anima.bol.bg -  

____________________________________  

Предстоящо

През настоящата 2006 г. Камерен оркестър „Анима” чества своя 25 годишен юбилей! 

Във връзка с това той подготвя специална програма, която ще бъде представена в празничния ден – 14.05.2006 г.

Камерният оркестър на варненските учители „АНИМА” е получил специална покана от президента на Европейското сдружение на любителските оркестри (EVLO), г-н Гербранд Коттинг, в която, обръщайки се към диригента, той казва: „Ние си пожелаваме Вашият оркестър да вземе участие в тази оркестрова среща, с това несправедливата в Средна Европа малка известност на българската оркестрова музика, ще намери добър подиум на фестивала”. Също според г-н Г. Коттинг „За оркестровите срещи, участващите оркестранти и преди всичко за публиката в Кемниц е от голямо значение, че Вие г-н доц. Кукушев ще ръководите едно ателие („Симфоничен оркестър”) с оркестрови произведения от български композитори (планирани: Панчо Владигеров и Веселин Стоянов).”
За своето представяне на VІІ-та европейска среща, която ще се проведе в гр. Кемниц/ Германия от 15 до 18 юни 2006 г. оркестър „АНИМА” подготвя специална програма от произведения на български композитори.

 ____________________________________  

История

Камерният оркестър към Център за квалификация и образователни услуги в гр. Варна е създаден през 1981 г. от експерта по музика при РИ на МОН - Драган Иванчев и е единственият по рода си в цяла България. В състава свирят 20-24 иструменталиста, които работят предимно като учители по музика в общообразователните и специализирани училища на гр. Варна. Всички те имат завършено висше музикално-педагогическо образование.

Оркестърът е лауреат на провежданите до 1989 г. национални прегледи на любителското творчество; неговото ансамблово музициране е аплодирано на музикални празници - фестивали и извън България - Чехия, Унгария, Полша, Гърция…

> състав

Репертоар и солисти

От 1989 г. художествен ръководител на Камерния оркестър е д-р Константин Кукушев, който е възпитаник на Санкт-Петербургската държавна консерватория "Николай Андреевич Римски-Корсаков" по две специалности: музикознание и оперно-симфонично дирижиране.

Последните години оркестърът е осъществил редица концерти. През 2003 г. той има щастливата възможност да участва по покана на Европейския съюз на любителските оркестри в срещата - фестивал, проведена в столицата на Лихтенщайн - Вадуц. След впечатляващото си представяне, оркестърът бе приет за член на Съюза.

От 1989 г., когато художественото ръководство на Камерния оркестър се поверява на д-р Константин Кукушев, ансамбълът разширява жанровите граници на своя репертоар, като предизвиква интереса на публиката с творби от Г. Малер - Адажио от V симфония, Адажио за струнен оркестър от С. Барбър, "Стабат матер" от Д. Перголези, солови инструментални концерти на А. Вивалди, произведения от Д. Шостакович, Е. Григ, А. Скрябин, Г. Хендел както и творби от българските композитори П. Владигеров, М. Големинов, П. Стайнов, К. Кюркчийски, Т. Попов, Д. Христов.

Солисти на оркестъра са били цигуларката Евгения Паскова, пианистката Анна Върбанова, флейтистът Николай Йорданов; Татяна Николова и София Хитова - сопрани, Живка Маркова и Нели Божова - алти. В последните години оркестърът обогати своите концерти - като солисти са участвали народните певици от световно известния ансамбъл "Мистерия на българските гласове" - Снежана Колева и Дафинка Дамянова, както и кавалджиите Николай Докторов, Венелин Мутафчиев, Димо Желев (всички те са реализирали творчески проекти на диригента Константин Кукушев, свързани с българската народна песен и предизвикали истински интерес сред публиката).

Концертите на оркестъра са и истински творчески подиум за най-добрите млади таланти - ученици от Средно училище по изкуствата "Добри Христов", както и студенти от сп. Музикална педагогика при ВСУ "Черноризец Храбър", Варна, а също и студенти от ШУ "Еп. Константин Преславски".

____________________________________

Координати

Камерният оркестър на варненските учители “Anima” е формация при Регионалния педагогически център (бивш Дом на учителя).

Адрес за контакти: 9000 Варна, ул. ”Преслав” №22

тел. Директор: 052 / 632 429

Диригент: тел.: 052 / 657137 
e-mail: dr_kukuschev@abv.bg / dr_kukuschev@hotmail.com